Mikä onkaan mukavampaa kuin lähteä retkelle kauniina kevätpäivänä, vaikka koko perheen kanssa. Retki voi olla pidempi patikointi erämaassa tai sitten viikonloppuinen metsäretki lähellä kotia. Suomalainen luonto tarjoaa ainutlaatuiset puitteet retkeilylle. Päivien pidetessä luonnon ihmeistä ja linnunlaulusta voi myös nauttia alkuiltaan saakka.
Ulkoilmassa reippaillessa tulee tietenkin nälkä. Eväät ovatkin olennainen osa retkeä. Millaista syötävää retkelle kannattaa sitten ottaa mukaan? Ahlmanin maatalousoppilaitoksen, maa- ja metsätalousministeriön, Suomen Partiolaisten ja Metsähallituksen viime vuonna julkaisema Retkiruokaopas antaa tähän hyviä vinkkejä.
Oppaassa muistutetaan, että retkelle lähtiessä ruokailut tulee suunnitella huolellisesti. Hyvä muistisääntö onkin: mitä pitempi retki, sen tärkeämpää on hyvä ravitsemus. Retkiruuan suunnitteluun vaikuttaa myös vuodenaika. Talvella keho tarvitsee enemmän energiaa, joten ruokaakin kannattaa pakata enemmän mukaan.
Kesällä taas elintarvikkeet pilaantuvat helpommin, minkä vuoksi mukaan kannattaa ottaa ainoastaan hyvin säilyviä ruokia. Ruokailuun vaikuttaa tietenkin myös retkikohde. On hyvä esimerkiksi selvittää, löytyykö kohteesta puhdasta vettä vai pitääkö se kantaa mukana.
Martoilta löytyy ohjeita eväiden pakkaamiseen. Retkiruuan kuljetukseen sopivat hyvin pakastusrasiat tai vaikkapa kertaalleen käytetyt margariinirasiat ja leipäpussit. Termospullo taas säilyttää kaakaon tai mehun kuumana, mutta toisaalta se pitää myös viileän juoman viileänä, vaikkapa raikkaan smoothien. Makkarapaketti ja maitopurkki pysyvät puolestaan tuoreena perinteisessä kylmälaukussa. Vastuullinen retkeilijä ottaa luonnollisesti mukaansa pusseja roskien lajittelua sekä likaisten astioiden kuljetusta varten.
Kestävän kehityksen mukainen retkiruoka on terveellistä, tuo nautintoa ja on samaan aikaan vastuullisesti tuotettu ja kulutettu. Jos retkeilijä haluaa vähentää eväshetken aiheuttamaa ympäristökuormitusta, hänen kannattaa syödä mielellään sesonginmukaista lähiruokaa ja valmistaa ruoka energiatehokkaasti. Erilaiset kasvikset ovat oivaa retkimuonaa ja toki myös liha ja kala, jos ne ovat kestävästi tuotettuja. Luonnon antimistakin löytyy niin ikään monenlaisia makupaloja: marjoja, villivihanneksia tai esimerkiksi sieniä. |