Blogit


29.7.2022

Elinkustannusten nousu huolettaa perheissä

Aki Kontio seisoo Vesaisten mainoslakanan edessä.

 

Inflaatio laukkaa korkeammalla kuin pitkään aikaan. Hintojen nousu tuntuu vääjäämättä meidän kaikkien kukkaroissa. Perheiden käytettävissä olevista varoista yhä suurempi osa lohkeaa arjen välttämättömyyksiin kuten ruokaan ja energiaan. Perheissä mietitään entistä tarkemmin miten autoilua pystytään vähentämään esimerkiksi asiointeja yhdistämällä. Myös joukkoliikenteen käyttö tuntuu koko ajan houkuttelevammalta siellä missä se on mahdollista. Sähkön hinnan ollessa tällä hetkellä moninkertainen parin vuoden takaiseen tilanteeseen nähden joudutaan varsinkin sähkölämmitteisissä kodeissa todella miettimään miten talvesta selvitään. Omia kulutustottumuksia kannattaakin tässä tilanteessa pohtia tarkasti.
 
Enemmän olen kuitenkin huolissani ruoan hintojen nousun vaikutuksista lapsiperheiden arkeen. Olemme kaikki varmasti arjessamme huomanneet kuinka esimerkiksi kalan hinta on joidenkin tuotteiden osalta lähes kaksinkertaistunut lyhyessä ajassa. Hintatason nousu pakottaa suunnittelemaan kauppareissuja entistä tarkemmin ja monipuolisen ja terveellisen ruokavalion pitäminen on entistä haastavampaa. Paras satokausi on käsillä ja nyt erityisesti kannattaakin hyödyntää lähellä tuotettuja ja puhtaita raaka-aineita kotikeittiöissä. Mikä sen mukavampaa yhdessä tekemistä kuin esimerkiksi aina niin maukkaan kesäkeiton kokkaaminen porukalla, perheen pienimmillekin löytyy sopivia työvaiheita valmistuksen aikana.
 
Tänä aikana korostuu myös kouluruokailun merkitys. Opetushallituksen mukaan lähes miljoona suomalaista on ruokailijalle ilmaisen kouluruokailun piirissä. Kouluruokailu muodostaa näille oppijoille noin kolmanneksen päivän energian saannista. Kouluruokaloissa aterioijille tarjotaan ravitsevaa ja vaihtelevaa ravintoa jokaisena arkipäivänä. Kodeissa kannattaakin keskustella asiasta ja muistuttaa koululaisia siitä, että hyvin syöneenä jaksaa opiskellakkin paremmin.

Aki Kontio, Vesaisten Keskusliiton puheenjohtaja