Blogit


13.10.2022

Joustava mieli

jaana.jpg

Viime vuodet maailma on mennyt kriisistä kriisiin ja jaksaminen on ollut koetuksella. Sosiaalisessa mediassa videot leviävät hetkessä globaalisti. Jo muutaman sekunnin mittainen sotavideo jää elämään mielessä ja sitä on vaikeaa unohtaa. Medialukutaito on koetuksella ja ensimmäisenä julkaistu tieto jää elämään, vaikka se osoittautuisi myöhemmin vääräksi.

Mielemme lepää enää harvoin ja haluamme olla saavutettavissa koko ajan. Levottomuus lisääntyy ja palautuminen on yhä hankalampaa. Nuoria on mahdoton suojella maailman raakuudelta ja julmuudelta. Suojelun sijaan meidän tulee luoda turvallinen ilmapiiri, jotta nuoret voivat keskustella näkemästään ja kokemastaan. Aikuisen ei tarvitse tietää vastausta kaikkeen, vaan aidosti kuuntelemalla voimme keventää nuoren taakkaa.

Mieli kehittyy joustavaksi, kun nuorella on lupa näyttää niin positiiviset kuin negatiiviset tunteet. Kasvaakseen ja kehittyäkseen mieleltään vahvaksi nuori tarvitsee tunteen siitä, että voi itse vaikuttaa asioihin. Tärkeä osa selviytymisen kokemuksesta muodostuu siitä, että kykenee pohtimaan tapoja ratkaista eteen tulevia ongelmia ja pulmia. Mikäli omat voimat loppuvat, on rohkeaa hakea apua. Mielenterveyden ongelmia ei enää peitellä ja niistä puhutaan avoimesti julkisuudessa. Pettymykset kuuluvat elämään ja niiden kautta nuori oppii, että aina kaikki ei mene kuten itse haluaa, mutta siitäkin selviää. Perinteisesti suomalaiseen kasvatuskulttuuriin ei ole kuulunut kehuminen. Vieläkin kehun antaminen ja vastaanottaminen voi olla vaikeaa.

Toivoisin, että osaisimme hetkeksi pysähtyä ja olla läsnä nuorillemme. Rohkenisimme tunnustaa, ettemme tiedä kaikkea, mutta yhdessä voimme ottaa asioista selvää. Lopuksi haastan jokaisen kehumaan jotakuta. Kerro kuinka ihana hän on tai mitä hän on tehnyt hyvin. Ja muista myös yksi tärkeä asia: kehu välillä myös itseäsi, koska olet oikeasti aika hyvä tyyppi!

Jaana Säkkinen, Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen, Kuusamo