Blogit


17.5.2022

Kannattaa osallistua

Kaksi lasta kiipeilee kiipeilyradalla.

 

Tapahtumien ja harrastustoiminnan piti vihdoin alkaa toden teolla, kun Suomi avautui jälleen alkuvuodesta koronarajoitusten poistuttua.


Helpotuksen huokaus katkesi kuitenkin helmikuun lopulla Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa, jonka vaikutukset heijastuivat heti myös tapahtumatuotantoon. Länsimaat asettivat välittömästi pakotteita protestoidakseen Venäjän oikeudetonta toimintaa naapurimaataan kohtaan. Tällöin esimerkiksi Hartwall irtisanoi yhteistyösopimuksensa Helsingissä sijaitsevan venäläis-omisteisen hallin kanssa. Jo tätä ennen koronarajoitukset peruivat mm. kansainvälisen Disney On Ice -jääshown. Sitten suositun Cirque du Soleil -sirkusryhmän kesäkuun esiintymiset kyseisellä areenalla peruuntuivat sodan vuoksi. Moni muukin maailmankuulu artisti ja produktio on jättänyt Suomen kokonaan väliin, kun Venäjällä ei konsertteja tällä erää ole.


Jotain hyvääkin tilanne on tuonut. Tapahtumia on jo nyt siirretty Helsingistä Tampereen halleihin, mikä on varmasti maakunnissa asuville suomalaisille mieluinen uutinen.

Pandemian tuoma varovaisuus, maailmantilanne ja kulutuskäyttäytymisen muutos ovat toisaalta tehneet ihmisistä pidättyväisempiä osallistumaan erilaisiin tapahtumiin. Esimerkiksi Helsingissä huhtikuussa järjestettyjen Lapsimessujen kävijämäärä putosi alle puoleen aiemmasta. Kun vuonna 2019 osallistujia oli 60 000, tuli heitä nyt paikalle vain 26 000. Kahtena peräkkäisenä koronakeväänä messuja ei järjestetty. Asiakkaan näkökulmasta on varmasti mukavaa, kun messuilla ei ole tungosta. Koronan tartuntariski vähenee eikä tarvitse jonottaa. Messuilta näyttelytilan vuokranneille yhdistyksille ja yrittäjille väljyys sen sijaan tarkoittaa isoa lovea kukkaroon, kun myyntitulot eivät riitä kattamaan edes kuluja.

Miksi siis Vesaiset? Vesaiset on lasten ja perheiden järjestö, joka järjestää leirejä, kerhoja ja kulttuuritoimintaa koko Suomessa. Kuusitoista valtakunnallista piiriä sekä niiden alueella toimivat osastot huolehtivat siitä, että tapahtumat ovat asukkaidensa näköisiä ja niissä on paikallisväriä.

Liittymällä jäseneksi melko pienellä paikallisosaston jäsenmaksulla saa alennuksia esimerkiksi tapahtumien lipuista ja osallistumismaksuista. Osallistuminen tuo tuloja myös tapahtuman järjestäjälle, mikä osaltaan turvaa vapaa-ajan elämyksiä myös tulevaisuudessa.

Mikä parasta, jokainen vesaisjäsen voi osaston hallituksen kautta myös vaikuttaa tapahtumien sisältöön. Kaikki kiva ei ole aina kallista. Yhdessä tekeminen voi olla  vaikkapa pallopeli tai makkaranpaistoa kesäisellä nurmella.

Kannattaa siis osallistua Vesaisiin!

Riku-Matti Akkanen, Espoon Vesaisten sihteeri