Blogit


7.3.2023

Lisää lapsia, tottakai! ​

Vesaisten vieraskynässä kirjoittaa Keskustanpuheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko

Keskusta on perheiden puolella. Meille tärkeää on perheiden palveluiden parantaminen ja vanhemmuuden tukeminen. Lapsilisä on etuuksista ainoa, jota ei ole sidottu indeksiin. Esitämme, että lapsilisiä korotettaisiin 200 eurolla vuodessa. Miksi? Koska mielestämme se on oikein.

 

Keskustalle kotien ja perheiden asiat ovat arvojemme syvintä ydintä. Kodeissa sykkivät uudet elämät ja kasvaa tulevaisuus. Kuluneella hallituskaudella olemme tehneet töitä perheiden parempien palveluiden ja toimeentulon eteen, tästä esimerkkeinä päivähoitomaksujen alentaminen ja joulukuun 2022 tuplalapsilisät. Perhevapaauudistus toteutettiin perheiden ehdoilla niin, että perhevapaat paranivat ja kotihoidontuki pysyi ennallaan.

 

Viime vuosina erilaiset kriisit ovat koetelleet Suomea ja suomalaisia monin eri tavoin. Maailmanlaajuinen kulkutauti, Venäjän julma hyökkäyssota, energiakriisi ja hintojen nousu ovat jokainen osaltaan vaikuttaneet arkeemme. Tekoja tulevaisuuden eteen tarvitaan, jotta yhä useampi perheellinen ja perheellistymistä suunnitteleva pystyy tuntemaan turvaa ja vakautta. Kun kodeissa voidaan hyvin, myös Suomi voi hyvin.

 

Parasta perhepolitiikkaa on tehty silloin, kun perheille tulee kokemus aidosta valinnan mahdollisuudesta omannäköiseen, turvalliseen elämään. Kohtuullinen toimeentulo, turvallinen asuinympäristö, joustavat työpaikat ja toimivat lähipalvelut luovat ja tuovat vakautta perheiden arkeen. Perheministerinä toimiessani olin laittamassa eteenpäin perhekeskus-toimintamallia. Tätä mallia Keskusta haluaa vahvistaa kaikkialla Suomessa. Perhekeskuksista tukea saisi niin perhesuunnitteluun, perheiden arkeen kuin vanhemmuuteenkin.

 

Viime vuosina Suomen syntyvyys on ollut historiallisen matalalla. Väestöliiton perhebarometrin mukaan yhä useampi suomalainen ei toiveistaan huolimatta saa lainkaan lapsia tai he saavat lapsia vähemmän kuin olisivat toivoneet. Erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat taustalla. Sopivan kumppanin puuttuminen, keskeneräiset opinnot, työn ja perheen yhdistäminen, taloudellinen tilanne ja huoli ympäröivän maailman tilanteesta vilahtelevat ihmisten vastauksissa. Keskusta haluaa tehdä politiikkaa, jolla tuetaan jokaisen mahdollisuutta toivomaansa lapsilukuun ja jotta yhä useamman kohdalla toiveet ja todellisuus perheen koosta voisivat kohdata.

 

Viestimme siis kuuluu: Lisää lapsia, tottakai! Seisomme perheiden rinnalla ja puolustamme perheiden parempaa arkea.

Keskustanpuheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko