Blogit


20.4.2021

Mikä on paras tapa kasvattaa lapsi?

Sanna Panula ulkona pihamaalla.

 

Kysymys, joka herättää kiivastakin keskustelua. Keskustelufoorumeille eksyessä voi saada päänsä täysin sekaisin ristiriitaisista ohjeista. Rinta vai pullo, kesto vai kertakäyttö, kotihoito vai päiväkoti. Vastakkaisia kysymyksiä on valtavasti ja oikeaa vastausta ei ole. Kunhan lasta rakastetaan ja hänen perustarpeisiinsa vastataan, ei mielestäni voi kovin pahasti mennä pieleen.

On kuitenkin olemassa yksi kasvatusmenetelmä, jonka tuloksia kukaan ei voi kiistää. Yksi pieni kikka, joka parantaa hahmotuskykyä, vähentää stressiä ja helpottaa erilaisten kokonaisuuksien työstämistä.

Vain viisi minuuttia päivässä ja lapsen sosiaalisuus, mielikuvitus ja empaattisuus vahvistuvat. Se tuo kokemuksen yhdessäolosta, luo vuorovaikutusta lapsen ja aikuisen välille ja auttaa oppimaan lapsen ja nuoren kiinnostuksen kohteista. Pitkällä tähtäimellä tämä pieni yhteinen hetki kantaa oppia pitkälle aikuisuuteen.

Kyse on tietenkin lapselle lukemisesta. Tilastot näyttävät karua kieltä, Suomessa joka kymmenennellä nuorella lukutaito lasketaan heikoksi, pojilla luku on jopa 16 %.

Suomessa lukumateriaalin hankkiminen on tehty helpoksi. Jos ajatellaan, mikä on ollut korona-aikaan itselleni vaikeinta, oli se Lapuan kirjaston sulkeutuminen joksikin aikaa viime keväänä. Kun kirjasto viimein avautui, yllätyin itsekin siitä riemusta, jonka se aiheutti.

Kaikilta meiltä löytyvät työkalut lapsen kehityksen edistämiseen. Alku voi olla hankalaa, lapsi ei välttämättä jaksa keskittyä, mutta lupaan, että säännöllisellä iltasadulla lapsen nukkumaanmenosta tulee moninkertaisesti helpompaa. Luetaan lapsille, eikä se romaaniin tarttuminen aikuisellekaan haitaksi ole.

 

 

Sanna Panula, Vesaisten Keskusliiton hallituksen jäsen ja Vesaisten Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja