Blogit


28.9.2022

Perheystävällinen työelämä

Äiti istuu kahden tytön kanssa

 

Syksyn koittaessa alkaa monessa perheessä kiireinen arki, jossa painitaan työelämän ja lapsiperheen elämän yhdistämisen haasteiden kanssa. On lasten kuljetusta päivähoitoon ja kouluun, työmatkoja, harrastusten aikatauluttamista, miettimistä kuka pääsee milläkin kulkuvälineellä menoihinsa. Arki on kuin aikataulutettu oravanpyörä, jossa koitetaan selvitä päivästä toiseen.


Tämä on tilanne myös perheessämme palattuani hiljattain vanhempainvapaalta takaisin työelämään. Uusperheeseemme kuuluu kolme kahden kodin väliä kulkevaa ala-asteikäistä lasta sekä kuopuksemme, joka aloittaa piakkoin päivähoidon. Osa lapsista käy koulua viereisessä kunnassa ja koko perheemme ollessa koossa onkin arkemme välillä yhtä sumplimista miten koulu- ja harrastuskuljetukset ja työt hoidetaan. Lisämaustetta tähän yhtälöön tuo myös piakkoin alkava päivähoito. Olen kiitollinen siitä, että me perheen aikuiset olemme molemmat päivätyössä, jossa etätyömahdollisuudet helpottavat arkea kovasti. Muunlaiset työajat saattaisivat tehdä uusperheemme yhteiselon hyvinkin vaikeaksi ja lasten harrastukset olisivat osittain jääneet haaveeksi. 

 

Työnantajamme perhemyönteisyys on kasvanut korona-ajan jälkeen, jolloin etätyötä tekevät kokivat kotikonttorilta tehtävän työn helpottavan työn ja perheen yhdistämistä. En olisi uskonut vielä muutama vuosi sitten, että voin aloittaa työt aamulla, hoitaa aamupalat ja koulukuljetukset työpäivän lomassa ja tehdä osan työpäivästä jopa harrastuspaikan kahviossa tilanteen vaatiessa. Tästäkin huolimatta ruuhkavuodet tuntuvat välillä hyvinkin uuvuttavilta. Myötätuntoni on vahvasti heidän puolellaan, joilla ei joustomahdollisuuksia arjessa ole.

 

Tutkimusten mukaan suomalaisvanhemmat kuuluvat maailman uupuneimpien joukkoon (Yle Uutiset, Vanhemmuus, 31.1.2022).. Intensiivinen perhearki, vaativa työ ja tukiverkkojen vähyys ovat tekijöitä, jotka altistavat uupumiselle. Uupunut vanhempi ei jaksa välttämättä kuin tehdä pakollisen työpäivänsä jälkeen ja elämä on yhtä sinnittelyä ruuhkavuosien läpi. “Harkitsin jo irtisanoutumista, sen verran stressaavaa oli”, kertoi Aamulehden otsikko 10.9.2022 lasten päivähoidon ja työaikojen haasteita koskevassa jutussa. Työnantajilla onkin merkittävä rooli työn ja perhe-elämän yhdistämisessä. Perheystävällisellä työpaikalla osataan ottaa huomioon erilaiset perheet ja elämäntilanteet, joka vähentää henkistä kuormitusta ja tukee vanhempien jaksamista niin töissä kuin kotona. Kun syntyvyys vähentyy ja väestö ikääntyy, hoitaa moni samaan aikaan sekä lapsiaan että iäkkäitä omaisiaan tai muita läheisiä. Työpaikkojen perheystävällisyyden merkitys korostuu tällöin entisestään. Koronavirus teki perheen ja työn yhteensovittamisesta aivan uudella tavalla näkyvää ja ajankohtaista työpaikoilla. Toivon että tämä näkyvyys pysyy yllä myös tulevaisuudessa ja mahdollisimman moni työnantaja lähtee mukaan perheystävällisen työelämän kehittämiseen. Perheystävällisyys on sekä myönteistä suhtautumista että käytännön tekoja: työnantajan on tärkeä viestiä, että perhe on elämässä tärkeimmällä sijalla ja työt ovat järjesteltävissä sen ympärille. Haluan haastaa kaikki työnantajat mukaan miettimään, miten perheystävällisyys voi käytännössä työpaikoilla näkyä. 

 

Kirjoittaja työskentelee HSE-asiantuntijana mm. työturvallisuusasioiden parissa.

Suvi Alakalhunmaa, Vesaisten keskusliiton hallituksen jäsen ja Vesaisten Helsingin piirin pj