Uutiset

Varapuheenjohtaja Vainio: LAPSET MAKSUMIEHIKSI!

24.9.2014

Kuluvan hallituskauden yksi näkyvimmistä ilmiöistä on ollut leikkausinto, joka on kohdistunut yhteiskuntamme pienimpiin ja vähiten sananvaltaa omaaviin jäseniin. Lapsilisien ja perhe-etuuksien leikkaukset ovat edelleen puheenaiheena ja aiheuttavat suurta huolta lapsiperheissä.

seerbia.jpg

Kuluvan hallituskauden yksi näkyvimmistä ilmiöistä on ollut leikkausinto, joka on kohdistunut yhteiskuntamme pienimpiin ja vähiten sananvaltaa omaaviin jäseniin.  Lapsilisien ja perhe-etuuksien leikkaukset ovat edelleen puheenaiheena ja aiheuttavat suurta huolta lapsiperheissä.

Keskustelu suunnataan helposti koskemaan vain joitakin yksittäisiä ilmiöitä kuten maahanmuuttajien lastenrattaita mutta samanaikaisesti ollaan supistamassa tai rajoittamassa mm. kodinhoidon tukea. Kodinhoidontuen osalta suunniteltu rajoitus, jossa tukea myönnettäisiin vain jos molemmat vanhemmat vuorotellen jäävät kotiin hoitamaan lasta ei palvele esimerkiksi perhettä, jossa isä on yrittäjä tai työskentelee yrityksessä, jossa hänen työsuoritustaan ei voi toinen korvata. Suunnitellusta järjestelmästä kärsii eniten lapsi, joka näin ollen joutuu lopulta kunnalliseen tai muuhun päivähoitoon kotihoidon sijasta. Lisäksi suunniteltu hoitomuoto aiheuttaa merkittävän paineen kunnallisen päivähoidon tuottamiseen ja näin lisää ennestään hankalaa kuntien taloustilannetta.

Suurimpien hallituspuolueiden johtamissa suuremmissa kunnissa ja kaupungeissa kuten esimerkkinä Turussa lapsiin ja lapsiperheisiin kohdistuvat säästöt ovat viime aikoina vaan lisääntyneet. Kouluverkkoa on lujalla kädellä karsittu ja koululaiset keskitetty yhä harvempiin kouluihin. Luokkakoot ovat pikkuhiljaa myös suurentuneet ja oppimateriaalissa ja jopa lasten ruuassa on säästetty. Samanaikaisesti kun kaupungin menoista suuri osa menee yhä paisuvan hallinnon ylläpitoon joutuvat pienituloiset perheet ja lapset yhä tiukempien säästöjen uhreiksi. Yhtenä esimerkkinä pitkämatkalaisten koululasten kuljetuksiin ei enää tunnu rahaa riittävän. Tuntuukin sangen oudolta ettei kaupunki pysty kustantamaan edes esikouluikäisten kuljetusta kuin vasta yli 5 km matkalle ja erityislapsilta kuljetustuki on otettu kokonaan pois.
 -  Miltähän tuntuu vanhemmista lähettää päiväkoti-ikäinen lapsi kävelemään kaupungin reuna-alueilla pimeälle tielle viiden kilometrin päähän esikouluun!

Eero Vainio
varapuheenjohtaja
Vesaisten Keskusliitto